Традиційні українські народні музичні інструменти

Музика є дуже важливою частиною української культури. З давніх часів для кожної важливої ​​події в їхньому житті українці мали фонову музику, чи була вона щаслива (народження дитини, весілля) або трагічна (похорон). Українці використовували музику та пісні, щоб організувати свою роботу та зробити її більш ефективною та приємною.

Народні українські інструменти представлені трьома основними групами:

  • ударні інструменти;
  • духові інструменти;
  • струнні інструменти.

Українські ударні музичні інструменти

Перкуторні інструменти вважаються найдавнішими серед усіх типів музичних інструментів. Українці використовували їх, принаймні, з XI століття.

Тарілка (Тарілка)

тарильні тарілки Український музичний інструмент
Тарілки (тарілки)

Цей ударний інструмент зображений на стінах Софійського собору в Києві. Фотографії відносяться до першої половини XI століття.

Tarilka є круглим або дископодібним інструментом переважно з міді. У середині кожної української тарілки є отвір, де вставляється смуга, що допомагає тримати тарілку. Для створення звукового музиканта використовуються два тарілки, що розбивають їх або лише одну тарілку, що вражає її дерев’яною або металевою палицею.

Бухало

Бухало український музичний інструмент
Бухало

Бухало – великий барабан, який зазвичай використовується в танцювальній музиці. Особливо популярна вона в західних регіонах України. Цей інструмент фіксується на поясі музиканта, щоб він міг рухатися і навіть танцювати. На вершині бухало часто буває металева тарілка.

Для створення звукового виконавця вражає барабан дерев’яною палицею і тарілкою з металевою палицею.

Українські духові інструменти

Вітрові інструменти також використовувалися українцями ще з давніх часів. Перші інструменти були зроблені з побутових товарів, таких як роги тварин і кістки, стволи очерету.

У селі Молодове (Західноукраїнський район Буковини) археологи знайшли унікальну кісткову сопілку. За висновками археологів ця сопілка була зроблена близько 20 тисяч років тому.

Трембіта

trembita український музичний інструмент
Трембіта

Трембіта – варіація альпійського рогу з прямого шматка ялини або сосни (смерека). Перш за все цей духовий інструмент використовувався жителями Карпатських гір, відомими як гуцули, як сигнальний пристрій для оголошення весіль, похоронів та інших важливих подій. Трембіта, як правило, довжиною 3 метри і шириною 2,5-5 сантиметрів, але також можна знайти і коротші трембіти. Звук трембіти можна почути до десяти кілометрів.

сопілка

сопілка український музичний інструмент
сопілка

Сопілка – це український духовий інструмент (подібний до флейти), як правило, довжиною 30-40 сантиметрів і від 6 до 10 отворів. Труба сопілки може бути виготовлена ​​з будь-якого матеріалу – дерева (бузина, клен, бук), металу і навіть пластика (сучасні варіанти). Сьогодні сопілки використовуються багатьма українськими фольклорними колективами для відтворення традиційної західноукраїнської музики.

Смерть

український музичний інструмент
Смерть

Сурма – це найпоширеніший у козацькому хаті вітровий інструмент (українські козаки використовували його для військових сигналів). Він може мати багато форм, але найпоширенішою є конічна дерев’яна трубка з піруетом (маленький диск, що лежить на губах гравця) і подвійний очерет, що розширюється до кінця. Сурма має 9-10 пальців. Вважається, що цей інструмент був введений в Україну з Туреччини або Кавказу.

Українські струнні інструменти

Струнні інструменти створювалися як музичні інструменти свідомо, не для вимог практичної діяльності, а для власного задоволення. Українці не користувалися струнними інструментами ні під час полювання, ні як духові інструменти, ані під час колективної роботи в якості ударних інструментів.

Традиційні народні інструменти українців, кваліфікованих як струнні, дуже популярні в сучасній українській народній музиці.

Бандура

бандура українського музичного інструменту
Бандура

Бандура – це унікальний український струнний інструмент, який поєднує в собі акустичні принципи лютні та арфи. Цей український вилучений інструмент вважається еволюціонованим з ряду лютнеподібних інструментів. Ранні інструменти мали від 6 до 12 рядків, але сучасні варіації можуть мати до 68 рядків.

З XV по XVIII століття бандури широко грали кобзарі (сліпі блукаючі менестрелі, які співали пісні про подвиги українців) і козаки.

Кобза

кобза українського музичного інструменту
Кобза

Кобза – один з найстаріших українських інструментів, схожий на гітару, лютню та деякі інші музичні інструменти. Тіло приладу зазвичай виготовляється з груші, верби або волоського горіха. Вперше Кобза був відзначений у грецькій хроніці VI століття і переданий воїнам з українських територій. Цей інструмент менше, ніж бандура і має меншу кількість струн, але його також використовували кобзари в XV-XVIII ст.

Торбан

торбанський український музичний інструмент
Торбан

Торбан – це музичний інструмент, який поєднує в собі риси псалтир і лютні. Цей український інструмент перебував під впливом європейських струнних інструментів, але був виготовлений і використаний тільки в Україні, хоча іноді зустрічається в Росії та Польщі. Торбан був невід’ємною частиною міської усної культури в Україні, хоча цей багатострунний інструмент був дуже дорогим у виробництві.

Цимбали

цимбали українського народно-музичного інструмента

Цимбали є українським музичним інструментом, подібним до мусулю. Цей прилад виглядає як велика дерев’яна коробка з дошкою. На цій деці струни нанизуються групами по три-п’ять струн. Для удару по струнах гравець використовує маленькі дерев’яні молотки. Інструмент може бути відтворений у сидячому або стоячому положенні. Цимбали існували в Україні з IX століття і широко використовувалися у виконанні гуцульської музики.

Post your comment

Леді Гага для виступу з Бредлі: Ніщо не може бути більш особистим, ніж поділитися цим часом з ним!
Drymba Da Dzyga - Українське золото